ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

AYDINTEPE

AYDINTEPE İLÇE TARİH
İlçenin tarihini incelerken Bayburt tarihinden ayrı olarak ele almak mümkün değildir.

AYDINTEPE RESİMLERİ
AYDINTEPE FOTOĞRAFLARI
AYDINTEPE MNZARALAR
AYDINTEPE MAĞARALAR
AYDINTEPE TANITIM
 Mevcut kaynaklara göre İlçenin yerleşim merkezi olarak kuruluşu Bayburt kadar eskidir.
IMG_0002.jpg
Aydıntepe İlçesinin bulunduğu bölge tarihin çeşitli dönemlerinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yörenin bilinen en eski sakinleri Haldilerdir. Hitit kaynaklarında Bayburt’tan Dukamma adı ile bahsedilmiş olması M.Ö.3000-2500 yılları arasında Aydıntepe ve çevresinin Hititlerin egemenliğinde bulunduğunu göstermektedir.
IMG_0004.jpg
Aydıntepe ve yöresinde Urartular,İskitler,Romalılar,Persler ve Bizanslılar hüküm sürmüşlerdir.Yöre 1071 Malazgirt Zaferiyle Türklerin eline geçmiş,1072 -1202 yılları arasında bazen Saltukluların bazen de Danişmendlilerin hakimiyetinde kalmıştır. 1202 yılında Selçuklular Saltuklu Devletine son verince Bayburt ve çevresini de ele geçirmişlerdir.
IMG_0005.jpg
Yöre bir süre İlhanlıların,Akkoyunluların ve Safevilerin denetiminde kalmış, 1514 Çaldıran Savaşından sonra Osmanlıların hakimiyetine girmiştir.


1916-1918 yılları arasında Rus işgali ve Ermeni zulmüne maruz kalan bölge 21 Şubat 1918’de işgal kuvvetlerinin yöreyi terk etmeleri sonucu tekrar Türk egemenliğine geçmiştir.
IMG_0006.jpg
Osmanlılar döneminde Hart ismiyle Bayburt kazasına bağlı bir nahiye olarak varlığını sürdüren Aydıntepe, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra bucak merkezi olmuştur. 1957 yılında nüfusu göz önüne alınarak Belediye teşkilatı kurulmuş ve adı Aydıntepe olarak Türkçeleştirilmiştir.
IMG_0007.jpg
1987 yılında 3392 Sayılı Kanun ile İlçe olan Aydıntepe, önce Gümüşhane İline,1989 yılında çıkarılan 3578 Sayılı Kanun ile İl olan Bayburt’a bağlanmıştır. İlçede Kaymakamlık teşkilatı 09.06.1988 tarihinde oluşturulmuştur.
IMG_0008.jpg
AYDINTEPE İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFYA
Bayburt İlinin iki ilçesinden biri olan Aydıntepe 40 derece 24 dakika kuzey enlemi,40 derece 10 dakika doğu boylamında olup,doğu ve güneyden İl Merkezi, kuzeyden Trabzon, batıdan Gümüşhane illeriyle çevrilidir.
IMG_0009.jpg




Bayburt İl Merkezinin kuzey-batısında,kendi adı ile anılan ovanın kuzeyinde, Kuzey Anadolu sıradağlarının bir bölümünü oluşturan ve Trabzon ve Bayburt İllerinin doğal sınırını çizen Soğanlı Dağlarının ovayla birleştiği yamaçta kurulmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği 1650 m ,yüzölçümü 473 km2 dir. (Yüzölçümüne göller dahil değildir.) Bayburt İline 24 km, Trabzon İline 180 km, Gümüşhane İline 80 km uzaklıktadır.
IMG_0001.jpg
İlçenin en önemli dağları olan Soğanlı Dağları, kara iklimin etkisi ve tahripler sonucu orman örtüsünden hemen hemen mahrumdur. Bu dağların en önemli özelliği yayla ve av turizmine elverişli olması, geniş otlaklarının bulunmasıdır. İlçenin doğal bitki örtüsü geç kuruyan mera,çayır ve bozkırdır.
IMG_0003.jpg




Doğu Anadolu ikliminin etkisi altında bulunan ilçemizde kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar kurak ve sıcak geçer. 2750 m. yüksekliğe sahip Soğanlı Dağlarının kuzey yamaçlarında Karadeniz ikliminin etkisi görülür.





İlçenin belli başlı akarsuları Çoruh Nehrinin kollarını oluşturan küçük derelerdir. Aydıntepe ovasını ikiye ayırarak doğu-batı doğrultusunda uzanan Çoruh çayı Çoruh Nehrinin en büyük koludur. Ayrıca Çatıksu, Sorkunlu, Gümüşdamla ve Sırataşlar dereleri Çoruh Nehrinin havzasında yer alan önemli kaynaklardır. Bu derelerde yılın her mevsiminde su bulunur. İlkbahar ve Sonbaharda bu derelerin taşıdıkları su miktarı artar.





İlçenin en önemli tarım alanı, yükseltisi 1450-1550 metreler arasında olan Aydıntepe Ovasıdır. Bunun dışında ovaya açılan dere boylarında tarıma elverişli küçük düzlükler bulunur.





İlçemizde rüzgarlar Soğanlı Dağlarından Çoruh Nehri vadisine doğru eser ve yöre Balkar adı verilen rüzgarların etkisi altındadır. Ayrıca Aydıntepe Ovası doğudan esen rüzgarlara da açıktır.

AYDINTEPE İLÇE NÜFUS
NÜFUS
2009 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre İlçe Merkezinde 2663, köylerde 4122 olmak üzere İlçemizde toplam 6785 kişi yaşamaktadır. Kilometre kareye düşen kişi sayısı 14’dür.





İlçe nüfusunun mesleklere göre dağılımını gösterir kesin rakamlar bulunmamakla birlikte nüfusun yaklaşık % 15‘i işçi, memur ve emekli, %1’i ticaret erbabı, % 13’ü öğrenci, % 50’si tarımsal faaliyetlerle uğraşır. Geriye kalan kısmı ise çocuk, ev kadını, işsiz ve yaşlılardan oluşmaktadır.





İlçe nüfusunun yaklaşık olarak % 68,7’si ilköğretim, % 10’u ortaöğretim, % 2’si yüksekokul ve üniversite mezunu, % 5.3’ü diplomasız, %14’ü okul çağında değildir.





Nüfusun %51‘i kadın , % 49 ‘ u erkektir.






Halkın tümü müslümandır ve Türkçe konuşur. Etnik yapıda farklılıklar yoktur.

Son on yılda yapılan üç nüfus sayımı sonuçları incelendiğinde İlçe merkezi nüfusunda artış, köyler toplam nüfusunda azalma, İlçe toplam nüfusunda ise önemli bir değişikliğin olmadığı görülmektedir.





Doğu Karadeniz bölgesinin tipik göç hareketlerinin yoğun olduğu İlçemizde göç olgusu nüfus artış hızını olumsuz yönde etkilemektedir.

AYDINTEPE İLÇE KÜLTÜR
KÜLTÜR
Aydıntepe İlçe Kaymakamlığı, Halk Eğitimi Müdürlüğü bünyesinde faaliyete başlayan halı dokuma atölyelerinde Aydıntepe Soğanlı Halıları üretimleri başladı.

Aydıntepe İlçe merkezdeki atölyede 20, Çatıksu Köyündeki atölyede de 20 kursiyerin 4 bayan usta öğretici tarafından eğitildiği kurslar başarıya ulaşarak halı siparişlerini karşılamaya başladı. Aydıntepe Kaymakamlığınca Halı Şirketinden temin edilen 60 halı dokuma tezgahı ile eğitimlerine henüz bir kaç önce başlayan kursiyerler; atölyelerde 90 cm. x 1.60 cm. ebatlarında Aydıntepe Soğanlı Halısı ve 2 m. x 3 m. Ebatlarında da İpek halı olmak üzere iki kategoride halı üretiyorlar.

 Kırk genç kızın dokumuş olduğu birbirinden güzel halıları, Halı Şirketi pazarlıyor. Kursiyerlerin durumdan memnun olduklarını, güzel bir meslek edinmelerinin yanı sıra kendilerine ve aile bütçelerine de katkı sağladıklarını beyan ediyorlar..

Aydıntepe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ömer Faruk Durukan; “ İlçemizdeki bayanlarımızın boş zamanlarını nasıl değerlendiririz, pasif olan kadın işgücünü nasıl hayata geçiririz diye İlçe Kaymakamımız Sayın Kemal Şahin Beyle oturup etraflıca bir konuştuk. Bu yörede kış mevsiminin uzun olması nedeniyle de yöremizde açılacak bir halıcılık kursunun istihdama yönelik olabileceği kanaatine vardık.

 Bu amaçla da İsparta Sümer Halı Müdürlüğünden halı tezgahı temin ettik. İlçe merkezimizde ve Çatıksu Köyünde iki adet halı dokuma atölyeleri açtık. Bu kurslar sayesinde kursiyerlerimiz güzel bir meslek öğrenmenin yanı sıra aile bütçelerine ve yöre bütçelerine katkı sağlayarak bir gelir elde etmeye çalışıyorlar ve bunda da başarılı oldular. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu kursta emek veren usta öğreticilerimize ve firma sahiplerine, bize her türlü desteği sağlayan Sayın Kaymakamımıza teşekkür ediyorum.”

Aydıntepe Kaymakamı Kemal Şahin; “İlçemizde Aydıntepe Soğanlı Kabartma Halısı dokuyoruz. Soğanlı Kabartma Halısı halı ile kilimin ikisinin bir arada oluşturduğu bir sanat eseri olaraktan ismini de Aydıntepe İlçemizin Soğanlı Dağlarından almaktadır. Kabartmalar Soğanlı Dağlarını, kilim kısmı yani alçak kısımlarda Aydıntepe Ovasını temsil etmektedir. İkisinin birleşiminden de Soğanlı Kabartma Halısı oluşuyor.

 Şu anda iki atölyemiz faaliyetlerini sürdürmektedir. Aydıntepe Merkezdeki atölyemizde Soğanlı Halısı, Çatıksu Köyü atölyemizde de ipek halı dokumaktayız.

 Bu çalışmalarımızdaki birinci amacımız dar gelirli vatandaşlarımıza maddi katkı sağlamak, ikinci amacımız ise; kadınlarımızı sosyal bir ortama kazandırmak, aile ekonomilerine katkı sağlamayı öğretmek, birde kadın işgücünü ekonomiye katmak. Ortalama çalışan bir kursiyerimiz ayda 200 YTL. Kendisine gelir elde etmiş oluyor. Bu başarılı çalışmalardan memnunuz. Tabi ki bu çalışmaları artırma imkanımızda var. Talep olan köylerimizde de bu kurslarımızı açmayı düşünüyoruz.

Aydıntepe :: Yeraltı Şehrimiz
Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alan kent , tüf içerisinde , yüzeyden 2-2,5 metre derinde başka yapı malzemesi kullanmadan ana kayaya oyulmuş galeriler , tonozlu odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşmaktadır . 

Yaklaşık bir metre genişliğinde ve 2 ile 2,5 metre yüksekliğinde tonoz örtülü galeriler yer yer her iki yana genişlemektedir . (3 x 8 Metre ) Kareye yakın planlı odalar bu mekana açılmaktadır. Ayrıca gözetleme mekanlarının oluşturduğu havalandırma amaçlı konik biçimdeki deliklerin , galeri odalarını aydınlatmak için duvarlara delik açıldığı gözlenmektedir . Halen kazı çalışmaları devam edilen kent hakkında şu an ileri sürülen iki görüş;

Mevcut olup , bunlardan biri ; bu kentin , bölgede daha önce sözü edilen Halde şehrine ait olduğu , Halde’nin “Khalde” olduğu eski ismi Hart (Aydıntepe) olan ilçenin isminin de “Halt” dan geldiği görüşü mevcuttur . Diğer görüşe göre ; Hart’ta bu yer altı kentinden başka Geç Roma Erken Bizans devirleri arasında yer alan bir mezarın ortaya çıkarılması ,

 Hıristiyanlığın henüz yerleşmediği bir devirde bu bölgenin bir sığınak teşkil ettiği , Romalılar tarafından kovulan ilk Hıristiyanların bu bölgeye geldikleri ve sığındıkları , yer altı kentinde bu Erken Hıristiyanlık dönemine ait olabileceğidir.




AYDINTEPE İLÇE EĞİTİM
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU

İlçe Merkezi ve köylerde bulunan ilköğretim okullarının Cumhuriyet döneminde eğitim ve öğretime açıldığı görülmüştür. İlçemizin en eski okulu bugünkü ismiyle Şehit Oktay Altuntaş İlköğretim Okulu 1928 yılında açılmıştır. İlçenin tek ortaöğretim kurumu olan Aydıntepe Çok Programlı Lisesi 1988 yılında hizmete girmiş ve 1997 yılında çok programlı liseye dönüştürülmüştür. 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 1988 yılında, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü 1990 yılında kurulmuştur. Her iki Müdürlük hizmetlerini Kültür Bakanlığına ait hizmet binasında sürdürmektedir.

İlçede 1 çok programlı lise, 4’ü müstakil ilköğretim okulu, 10’ u birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilköğretim okulu olmak üzere toplam 14 ilköğretim okulu bulunmaktadır.İlköğretim okullarının 2’si İlçe merkezinde 12’si köylerdedir. Taşımalı eğitim sistemi nedeniyle 8 köy okulu kapalı olup, 3 köyümüzde (Yazlık ,Kılıçkaya ve Yapracık) hiç okul bulunmamaktadır.

Taşıma merkezi olan ilçe içinde 1, ilçe dışında 2 ilköğretim okuluna toplam 275 öğrenci taşınmakta olup, ilçe dışındaki 5 köyden taşınan 79 öğrenci bu sayıya dahildir. 5 köyden 12 öğrenci Bayburt Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda yatılı olarak eğitim görmekte, 4 köyden 51 öğrenci ilçe dışında bulunan Bayburt M.E.V. Konursu İlköğretim Okuluna taşınmaktadır.

İlçemiz ilköğretim okullarında 1162 öğrenci öğrenim görmekte ve 4 anasınıfı, 28 sınıf, 20 branş ve 15 sözleşmeli olmak üzere 63 öğretmen görev yapmaktadır. Ayrıca kadrosu olmayıp, açık geçen dersler için ek ders ücreti karşılığı görevlendirilen 4 öğretmen mevcuttur. İlköğretim okullarında İngilizce, Müzik ve Sosyal Bilgiler branşlarında öğretmen açığı bulunmaktadır. Sınıf Öğretmeni açığı yoktur.

Aydıntepe Çok Programlı Lisesinde 175 öğrenci öğrenim görmekte ve idarecilerle birlikte 12 öğretmen görev yapmaktadır.Lisenin bünyesinde genel lise ve giyim ve Çocuk gelişimi bölümleri bulunmaktadır.

İlçede özel öğretim kurumu ve öğrenci yurdu bulunmamaktadır. İlçe Halk Kütüphanesi binasının 1.katında kurulan öğretmen lokali öğretmenlere hizmet vermektedir.

İlçede basımevi,kitapevi,sinema ve tiyatro bulunmamaktadır.


İlçe Halk Kütüphanesi 02.04.1990 tarihinde hizmete açılmıştır. Kendine ait binada hizmet vermekte olan Kütüphanede 11.646 adet kitap bulunmaktadır. 2009 yılında okuyucu sayısı 19941 olup, 1430 kitap ödünç verilmiştir. Kayıtlı üye sayısı 388 dir..


İlçede toplam 10 adet Kuran Kursu mevcut olup, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Kuran Kurslarından 100 öğrenci mezun olmuştur.

İlçede 15-44 yaş arasında 16’sı kadın, 9’u erkek 25 kişi ,45 yaş ve yukarısında 225’i kadın, 31’i erkek 256 kişi olmak üzere toplam 281 kişi okur-yazar değildir.Okur-yazar olmayanların oranı %4.2 dir.İlçe nüfusunun % 95.8’ i okur- yazardır.